Kaikki voittaa / Everybody Wins

Everybody Wins is an art game for two or more players. In a valise there are different materials in small boxes. These materials are tactile and odorous, so they activate many senses. All players have their own turn to pick up something from the boxes and locate it to the “game board” which will also form the background of the art piece. The pieces will be glued on the board and the art work can be mounted on a wall as a permanent memory.

—-

Kaikki voittaa on taidekonsepti, joka mahdollistaa kohtaamisen ja taiteen tekemisen kahden tai muutaman henkilön kesken. Kyseessä on salkku, johon on pakattu erilaisia pieniä esineitä. Kuvissa esitellyn salkun teemana on luonto, mutta laatikoissa voi olla myös muita pieniä esineitä vaihtelevien teemojen mukaisesti: nappeja, kolikoita, avaimia, narunpätkiä. Toiminta rakentuu risti-nolla-pelin muotoon: valmiiksi kuvioidulle puiselle pelilaudalle asetellaan esineitä vuorotellen. Esineet liimataan myöhemmin paikoilleen, joten näin työstetään melkein vahingossa taulu, joka jää muistoksi vanhukselle. Mosaiikkimaisista alustoista voidaan koostaa myös suurempi taideteos esimerkiksi palvelutalon aulaan.

Pelimäinen rakenne houkuttelee osallistumaan. Peli on monelle vanhukselle tutumpi konsepti kuin taiteen tekeminen. Peliin on sisäänrakennettu vuorovaikutus, mikä on myös tämän teoksen tärkeimpiä tavoitteita. Vuorovaikutteinen lähtökohta mahdollistaa luontevasti taiteilijan (tai muun pelikaverin) tuen vanhukselle, jos pienten esineiden asettelu tuottaa ongelmia. Koska teos on alusta saakka yhteinen, toisen puuttuminen tekemiseen on perusteltua. Peliä voi pelata myös omainen yhdessä vanhuksen kanssa, jolloin muistoksi jäävästä teoksesta tulee vielä tärkeämpi kuin satunnaisen taiteilijan kanssa tehdystä. Salkkua on helppo käyttää, joten myös hoitohenkilökunta voi pelata vanhusten kanssa.

 
   
Photos: Eija Mettovaara

Photos: Oona Tikkaoja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s