Collaboration with Oona?

Finnish word “vikuri” means a horse, which is a bit tricky but still manageable. Vikuri is curious and energetic, having its own insight and whims but at the same time being relatively easy to co-operate with. Oona Tikkaoja‘s Vikuri projects comment various phenomena with curiosity, open-mindness and joy.

Oonas main interests and strenghts are:
> using artistic thinking for development and
> making (public) art with & for people.

If you have a need either for a development project in your organization or a physical art piece, Vikuri could be suitable partner for you. Oona is interested in all kind of collaboration projects. Do not hesitate to call her 0406744188 or send mail to “oona(at)vikuri.com”.

V i k u r i
“Katsaus vikuroida-sanan etymologiaan paljastaa, että siihen liittyvät muun muassa lekseemit vikura, vikureeri, vikuri ja vikuuri. Suomenkielinen etymologia liittää sen myös vikaan. Vikuroinnin f-alkuinen ilmiasu yhdistää sanan latinaan, substantiiviin figura ’hahmo’, ’(kaunis) vartalo’, ’(ulko)näkö’ ja ’muoto’ sekä verbiin figuro ’hahmotella’, ’muodostaa’ ja ’muovata’ (Itkonen, Jokinen & Peltola 1987, 1762). Latinankielisen käsitteen murteellistuessa f-kirjain on korvautunut v-kirjaimella, mikä on tehnyt (kauniista) hahmosta kiemuraisen ja monimutkaisen. Vikureeri viittaa vanhanajan tansseihin, esimerkiksi purpuriin ja katrilliin, joissa kuljettiin vastatusten tai ristiin. Vikuri tarkoittaa muun muassa ’äksy’, ’niskoitteleva’ ja ’viallinen’, verbi vikuroida puolestaan ’niskuroida’, ’äksyillä’, ’asettua vastahankaan’ ja ’oikutella’ (mt., 1761–1762).”

Annamari Vänskä: Vikuroivia vilkaisuja – ruumis, sukupuoli, seksuaalisuus ja visuaalisen kulttuurin tutkimus (2006)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s